Domů » Blog » Různé » Nechcíply

Nechcíply

Nechcíply. Tulipány. Naopak. Opominu-li, že jsem je nasadila příliš blízko k sobě, takže jsou naňahňané v trsech na sobě a nejspíš asi nevykvetou, je to první poloúspěch zahradníkův zde v novém domově. Přesněji řečeno druhý. Vykvetly mi totiž krokusy. Jakmile na ně zasvítí slunko, rozvinou se. Když k nim později dorazí stín, zavřou se. V sobotu ráno okolo deváté se objevil první maličký oranžový květ. Kolem polední se k němu statečně přidal druhý a odpoledne jich už bylo pět. Dnes už jich máme na trávníku jedenáct. I k nám už dorazilo jaro.
Občas přilétne včela. Létá ještě trochu zmatená, opojená příchodem jara a čerstvým vzduchem. Když jdu ráno lesem na vlak, všichni ptáci se mnohohlasně předhánějí ve švitoření. Vzduch je chladný, ale svěží. A támhle si to metelila po kmeni veverka. Krátce po sobě jsem zahlédla rezavou i tmavou. Dnes bylo opravdu nádherné ráno. Slunce mocně zářilo v chladném oparu nad kopcem. Modrá obloha a tráva ještě polehlá, hnědá. Mokrá se třpytila v narůžovělém světle narozeného dne. Takové krásné jarní ráno! V tom ránu jsme šli na pohřeb synovi kamaráda.

Světýlko, světlo! Přilétneš, rozzáříš a náhle zmizíš….

Její Výsost

Zas volá na mě
její hlas
v barvách rudých
i zlatých,
jak Její Výsosti
po právu náleží.
Neb co jí na nás
přece záleží,
mrše
věčně hladové!
Však v zlatém hávu
toho dne
já věřím -
přece ještě ne!

Zas volá na mě
její hlas
v barvě rudé
jejích řas
žilek listů
seschlých
jež pod nohou
mi leží.

Však v zlatém hávu
toho dne
já věřím -
přece ještě ne!

Zas volá na mě
její hlas
z dřeva dubů
prastarých
pahýlů větví
spletených
jež bránu do věčnosti
tvoří

Však v zlatém hávu
toho dne
já věřím -
přece ještě ne!

Zas volá na mě
její hlas
v nehybnosti hladiny
uspané něhy
v nás.
Však v dálce
zdá se -
zas
blíží se ke mně
její pás
ve zlatém hávu
toho dne
kdy věřím
že přece
ještě
ne…

(11.9.2007)

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
110141217
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Galerie