Domů » Blog » Různé » Čínský čaj

Čínský čaj

A protože poslední šťavnaté kachní soustíčko zmizelo v tom lamželeze jako v bezedném pytli, vstala a odnesla pekáč do dřezu.
Říhl. „Děkuji, bylo to vynikající. Jako vždycky.“
Vstal, přešel ztěžklými kroky do pokoje a slastně se uvelebil na kanapi. Televize od rána tiše vrněla.
Sklidila ze stolu, setřela drobky a utřela stůl. Nádobí naskládala do myčky, nasypala prášek a zapnula ji. Zametla podlahu. Otevřela okno.
Slunce se okamžitě vedralo do bytu a na čerstvě vymalované zdi začalo vytvářet dlouhé stíny.
Ptáci líně štěbetali, nedělní poklid v bytě se začal šířit i do okolních místností.
Hodiny tikaly.

Tiše vešla do pokoje, vypnula spícímu televizi a odnesla sklenici se zbytkem vody. Vylila ji do dřezu, nalila do ní mycí prostředek a umyla ji. Umyla i dřez. Sklenici pečlivě vytřela suchou utěrkou a položila ji mezi ostatní dozadu do skříňky.

Postavila na stůl vázu s růžemi, které před obědem nařezala v zahradě, sedla si k oknu a zapálila si.
Když dokouřila, dala vařit vodu a připravila si jasmínový čaj, který jí přivezl z Číny. Už ho moc nezbývalo. Nalila ho do nahřáté konvičky, z ní do malé zlatomodré mističky a pomalu upíjela. Vychutnávala naplno jeho nádhernou vůni.
Pustila si potichu Píseň o sakuře. Vevnitř i venku se všechno zpomalilo. Rozkvetlé stromy i květiny zvenku omamně voněly. Větřík pohupoval mladými lístky a barvy zintenzívněly. Hudba tiše zněla do prostoru. Opravdu krásný den. Plný klidu a lásky.

Když uslyšela jeho první výkřik, zapálila si druhou cigaretu. Vyfoukla pomalu kouř. Podařilo se jí udělat tři kroužky za sebou. Její osobní rekord byl sedm kroužků. Při druhém a třetím výkřiku zavřela okno a šla za ním. Jeho zelený obličej, oči vylézající z důlků a tělo zkroucené v křeči nejspíš pro jeho budoucí vývoj neznamenalo nic moc dobrého.

Mlčky ho pozorovala. Zaujalo ji to. Trpělivě čekala. Po dalším záchvatu mučivých křečí se konečně v jeho zežloutlých očích objevilo poznání. Snažil se něco říct, ale pěna tekoucí z jeho malých poživačných úst jeho slova pohltila. Nakonec se mu to i přes cvakání zubů podařilo. „Prročč?

“Protože velká láska se může změnit ve velkou nenávist“, řekla tiše a naposledy se na něho ze srdce usmála.

Potom zavřela dveře a šla si dopít svůj čínský čaj.
z roku 2008

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
19141582
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Galerie